onsdag 29 juni 2011

Dasstomten blev fina Lupinlunden

En övergiven och vildvuxen hörna har förvandlats till en liten fin oas. Allt gjort på frivillig väg av några närboende. Nu är det på väg att bli färdigt och styrelsen har gett tomten det fina namnet Lupinlunden.

Det är tomten i hörnan vid Eternellvägen-Lupinvägen.
Här fanns förut ett
kollektivt utedass för de boende som inte hade eget. Dasset försvann för 25 år sedan vid den kommunala anslutningen. Sen blev tomten övergiven och fick mer eller mindre växa igen. Buskar och ogräs tog över alltmer.

Förra
året satte en uppröjning igång.
Projektet fick arbetsnamnet ”Hartmuts hörna” efter projektledaren och desi
gnern Hartmut Dreckmann. Tillsammans med förre vaktmästaren röjde han upp. Hela ytan täcktes med en fibermatta för att hålla det värsta ogräset borta. Ovanpå lades täckbark och i mitten en cirkel med singel.

Steg
för steg har ytan byggts upp. En befintlig spireahäck kompletterades med nyinköp. Gröna
växter kom från olika boende. De närboende Berit Åström och Gunilla Schöön skänkte växter till urnan i mitten och ansvarar också för skötseln av den. Grannarna snett emot, Håkan och Elisabet, skänkte tagetes som de också planterade ut.




Olika
uts
myckningar hittades. Bakom ett uthus hos Gert Lundqvist fanns en gammal betongfigur med häst och vagn. Den renoverades och målades av Hartmut. En gammal lykta skulle bort från en tomt, men gick att rädda genom att målas om och har nu kompletterats med en solcellsbelysning. Två nya bänkar köptes till fyndpris. Några barn målade stenar som lades ut. Allt är nu utplacerat på olika håll.

Projektledaren säger att tomten ska vara levande, så något arrangemang är att vänta i augusti/september. Det ska ge lite pengar som ska gå till flera växter och andra utsmyckningar. Närboende och inblandade vid uppbyggnaden har lovat att frivilligt svara för skötseln med att klippa häcken, vattna och hålla efter ogräs.











Många
som v
andrar runt har stannat till och tittat och även slagit sig ner på bänkarna för en vilostund. Alla är de överens när de säger.
- Så fint det har blivit här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar