Strandhem har den runda gulröda 30 km vid infarten. Det sägs vara den enda rätta hastighetsskylt, enligt vår styrelse. Vi är ett privat område och våra skyltar är rekommendationer.
Ytterst är det den enskilda föraren av bilen som avgör rätt hastighet.
Den tillträdande nya ordföranden har tidigare sagt att alla försök gjorts att få annan skyltningen, men att det inte går och att ingen kan påverka något.
Men det går tydligen att få andra typer av skyltar!
Utmed Per Josephssons väg i Bunkeflostrand har på båda sidor vuxit fram nya villaområden.
Här finns olika skyltar: Rund gulröd med 10 km. Blåvit med max 10 km. Gångfartsområde. Olika gupp finns på vissa gator.
Vägarna här är asfalterade, ofta bredare än på Strandhem så bilar kan mötas, andra är smalare. Hus och tomter ligger nära vägen med häckar, låga murar, staket. Vid sidan av asfalten finns ytor med grus. På något ställe är blomurnor placerade i vägbanan. Vägarna är kortare och har många svängar. (bild ovan).
Ett av områdena är Svartmyrans samfällighet med 50 hushåll.
Här finns blåvit skylt med 10 km, parkering förbjuden och info om parkering för besökare på markerade platser (bild t h).
- Våra skyltar ordnade vi själva efter tillstånd från myndigheter. För gulröd och gångfartsområde krävs tillstånd, säger Fredrik Jönsson i Svartmyrans samfällighet.
- För blåvit (rekommenderad hastighet) krävs inte tillstånd. Vägarna ska helst vara anpassade, t ex smala vägar eller farthinder, så man inte kan köra fortare än vad skylten visar.
- Vi blev rekommenderade 20 km av Gatukontoret, men efter en omröstning i området sattes hastigheten till 10 km. Vi har många svängar och vid dessa finns en speciell typ av kantsten som ska försvåra att man ”genar” genom svängarna.
- Det har blivit bättre efter våra åtgärder, men några fortsätter alltid köra fort, vilket då ofta är de boende själva.
- Jag skulle tippa att vi har en medelhastighet på 20-25 km på grund av svängar och stenar. Jag tror inte skyltarna i sig i någon större omfattning påverkat de boendes egna uppfattning om vad som är rimlig hastighet.
- En debatt om vi även ska ha andra typer av farthinder dyker upp ibland, men inget förslag har gått igenom.
- Har man andra typer av farthinder måste man se till att större utryckningsfordon och sophämtningsfordon kan ta sig fram.
FOTNOT: Bilderna här visar olika typer av skyltar i villagatorna utmed Per Josephssons väg, fler än från Svartmyran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar