onsdag 20 juni 2012

Sista kvällsdansen har gått i midsommar

Midsommar firas på Strandhem - som det alltid gjorts!
Den svenska traditionen försvinner inte i första taget.

Firandet på Strandhem är dock inget självspelande piano. Det krävs personer som ordnar med allt. De senaste åren har det varit lite problem med att få ihop entusiaster till det.
I år har en grupp yngre mammor slutit sig samman och ordnat med allt.
Av någon anledning vill de inte att jag i bloggen skriver något om vad som händer. De hänvisar till samfällighetens hemsida och anslag i posthuset.

Det går dock inte att förhindra att vi berättar om midsommarfirandet.
I år försvinner kvällsdansen. Intresset har kanske minskat med åren. Fram till åtta-nio år sedan var det dans även på midsommardagen.
Men allt det klassiska finns med: förmiddagens lövande av stången, överraskning till barnen och sen höjdpunkten klockan 15 - dansen kring stången, sång, små grodorna…

Förra året kom väldigt många utomstående till oss. Folk vällde inte till fots på Kungsljusvägen. Gräsmattan runt dansbanan blev som stor picknick.
Det är trevligt att så många kommer för att se hur fint området är. Ingen missunnar dem nog att vara med i gemenskapen i midsommar.

Förr om åren var det ännu mer kring midsommarfirandet.
Tommy Nilsson som varit med i alla år berättar:

- I början av 50-talet var det dans i dagarna fem.
Hela midsommarhelgen samt helgen efter. Barndansen var mellan 19-20 och sen började vuxendansen. Det fanns minst tre lotteristånd på gräsmattan.
- I slutet av 50-talet och början av 60-talet var det vi som då var ungdomar i Strandhems IF som ordnade festligheterna.
Då hade ängadansen och senare bryggdansen börjat arrangeras i augusti och midsommardansen varade därför i tre dagar. Lotterier och korvförsäljning med hemmalagad mos på egenskalade potatis fanns.
- Om jag
minns rätt så gav det så ”stora” intäkter att huvudstyrelsen själv ville hålla i det hela.

- Arrangemanget krymptes till två dagar, men när el och därmed TV kom till Strandhem 1962 var det inte mycket folk ens på midsommardagen och så småningom blev det bara midsommarafton.
- Nu hade barndansen flyttats fram till mellan 15-16, vilket uppskattades.
- Fackeltåg ordnades klockan 23 med marsch från huvudingången ner till idrottsplatsen där bålet tändes. När detta midsommarbål upphörde minns jag inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar