fredag 5 april 2013

Ännu inga spår av cykelbanan


Här syns cykelbanan och gränsen för reservatet. Det som anger "brygga" gäller en ny som uppförs nedanför Fiskargränd.
Cykelbanan mellan Bunkeflostrand och Klagshamn - som ska gå genom Strandhem - verkar hamnat i en långbänk.
Ännu syns inga förberedelser.
En entreprenör för arbetet har utsetts, vilket blev klart redan i höstas.
Uppgift från kommunen sa att arbetet skulle börja i februari. Inget verkade ha kommit igång då, kanske beroende på vintern.

Vi har tidigare redogjort för den tänkta sträckningen.

Kartan ovan visar hur det ska bli.
Banan ansluter från den befintliga som slutar i Bunkeflostrand, går genom strandängen och möter Strandhemsvägen mellan Gladiolusvägen och Hornviolsvägen. Här blir det troligen någon form av bro över vallen.


Leden går sen in på Isblommevägen, ner mellan parkeringen och fotbollsplanen, fram till vår glas- och pappersåtersamling och fram till strandängen.

Här över strandängen utanför Dagliljevägen ska leden gå.
Leden går utanför reningsverket. På södersidan av den ska ordnas en utsiktsplats med bord och bänkar.
Vidare på utsidan av vallen fram i höjd med Dagliljevägen. Där svänger den ut över strandängen, en anslutande väg anläggs från Klagshamnsvägen och leden går sen mot Klagshamn.


blir det enligt skissen och den ska följas, eventuellt med mindre justeringar.
Vår styrelse verkar inte helt övertygad om sträckningen genom Strandhem. 

Stenmjöl som toppbeläggning?

I strandängarna är det tänkt att banan ska anläggas helt i bank utan schakt och med en uppbyggnad av material som inte innehåller någon noll-fraktion så att gång- och cykelvägen kan släppa igenom vatten vid översvämningar.

Det kan undras hur banan ska klara ett tryck från vatten utan att något spolas bort. Toppbeläggningen är tänkt som någon form av stenmjöl.

Det finns djurliv på strandängen som hamnar på båda sidor om cykelbanan. Här måste förstås bli någon inhägnad.
En hel del oroar sig hur det blir med trafiken genom Strandhem. Vår brygga hamnar i blickfånget och många kommer säkert att stanna till där. Inget kan hindra dem från det.
När de våras får vi väl se om det kommer några maskiner och arbetet påbörjas.

1 kommentar:

  1. Jag tror det illustrerade upplägget kommer gagna de boende på Strandhem. Som det är nu är det besvärligt att ta sig över norra vallen mot Öresundsbron. En gång/cykelväg ändrar på det. Dessutom kommer en ny brygga anläggas i Fiskaregränds förlängning. Den lär ju locka mer än Strandhems slitna brygga där utomstående ofta blir trakasserade av vissa strandhemsbor.
    Söderut kommer vi också få bättre tillgänglighet . Jag tror detta blir bra för oss. Jag ställer mig dock tveksam till att inte asfaltera det hela. Cykla i makadam är ingen höjdare...

    SvaraRadera