fredag 26 augusti 2011

Vitt, stort och mycket hus men lite tomt


Vitt, stort och ljust.
Men en lite märklig placering på tomten.
Borohus fem nybyggda villor väcker lite uppmärksamhet och undringar.

I söndags var det visning för det första färdigställda på Forsythiavägen.
Många kom och tittade, även boende på Strandhem eller anhöriga till dem.
Inne öppnar sig en öppen planlösning med vardagsrum och kök i ett. Mot söder är det stora glaspartier. Öppet upp till nocken, ljust och luftigt.
Vid sidorna finns hall, tre sovrum, toalett, toa och klädvård.
Boytan är 98.5 kvm och byggytan de maximala på 110 kvm.

I vardagsrummet finns det högt upp en liten lucka (bilden t h). Den leder till övre plan. Här uppe är det fri volym. Läggs ett golv in blir ståhöjden 1.70 m upp till nocken.
- Här kan man sätta en trappa upp, säger säljaren
Carl-Göran Liljeberg.
- Men det är inte ett arbete vi gör som tilläggsbeställning. Vi rekommenderar inte heller våra kunder att göra det, då det vore att uppmana till en otillåten handling mot planbestämmelsen som gäller.

Just övre plan ställer lite frågor på Strandhem. Många har valt att inreda övre plan, antingen med slutna rum eller delvis öppet ut mot stora rummet.
Stadsbyggnadskontoret har hittills inte kunnat hindra detta, trots att planbestämmelser säger att övre plan inte får inredas.
I Borohus finns inga fönster på övre plan. Husen är byggts så att isoleringen ligger under undertaket och takstolarna är av samma typ som används i 1 ½-planshus.

Även placeringen av husen på tomterna förvånar lite.
Gavlarna är ut åt vägen, glaspartierna åt söder. Nu blir det knappt någon tomt kvar alls. Möjligheten till västertomt har inte utnyttjats, inte heller åt söder finns mycket mark. Kvar blir bara några meter vid sidorna om husen. Med en Friggebod på 15 kvm till så är det mest täppt. Här märks också mycket tät och hög växtlighet vid sidan om huset. Ljusinflödet är inte det bästa. Mycket växtlighet finns på granntomterna.

Anledningen till placeringen är, enligt Carl-Göran Liljeberg, att Borohus ville prioritera storleken före placeringen, eftersom tillåten byggyta är snålt tilltagen. Av plantekniska skäl hade det inte gått att maximera byggytan om husen byggts åt andra hållet. I något fall hade också ”baksidan” av husen kommit ut mot vägen.

Priset på Borohusen är 3 575 000 kronor.
Liljeberg bedömer intresset som stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar