måndag 24 februari 2014

Veteran hade havsutsikt från tomten på F-gången

Alwe Jönsson
Strandhem fyller 75 år i sommar. Det finns inte många veteraner kvar som varit med om åren i början.
En av de äldsta var Alwe Jönsson som nyligen gick bort efter bara en veckas sjukdom, 94 år gammal. Alwe var en profil som senast förra sommaren sågs cyklande på området.
Sonen Per-Lennart Westesson har starka minnen från uppväxten med somrar på Strandhem.
Här berättar han lite om den tiden:

"Alwe var väl en av de äldsta Strandhemmarna. Han hade bott där under 65 somrar sedan 1949. Alwe och Sonja köpte tomten på dåvarande Fläderblomsgången 281 på våren 1949 för 550:- som amorterades av på 10 år. 

Trädgårdsliv när Strandhem var ungt.

När Alwe för första gången stod där på sin egen tomt i F-gången kunde han faktiskt se ända ut till havet över strandängarna. Det är annat nu – den sjöutsikten är seden länge gången.  Alwe byggde 1952 huset själv och efter egen ritning. Trettio kvadratmeter och godkänd av byggnadsnämnden i Bunkeflo! På inrådan av grannen Nordin höjde Alwe plintarna som huset skulle vila på med 15 cm – något som han flera gånger senare har tackat sin granne för. När havet steg och översvämningar drabbade Strandhem
Stugan i dag.
klarade sig Alwes hus utan skador. Huset fick aldrig in vatten – inte ens i trossbotten.

Länge hade vi fotogenlampor, bara kallt vatten och dass ute. En del hade det sämre och fick gå till de gemensamma dassen vid sopstationerna, men vi hade torr dass i uthuset. Boningshuset har senare byggts till och moderniserats i flera omgångar.

Per-Lennart på bryggan med båtarna.
Vi pågar, Rune och jag, tillbringade med stor glädje alla våra somrar på Strandhem. De första åren skedde flytten ut med stadsbudens lastbil (morfar jobbade där och körde).
Det var en stor stund när vi pågar fick en egen liten segelbåt, nämligen en liten Optimistjolle som stolt förtöjdes vid bryggans södra kaj. Herman Larsson hade ordnat förtöjningsplatser och muddrat en ränna söder om den fasta bryggan. Båten var byggd av mahognyplywood och hade ett rött segel. 
Alwe och vi pågar byggde båten med hjälp av en byggsats. På den tiden (tidigt 1960-tal) fanns det faktiskt mellan fem och tio aktiva segelbåtar på Strandhem."

2 kommentarer:

  1. Hej, tråkigt att höra. alwe har funnits under hela min uppväxt. Har tagit över min morfars stuga byggd 1946-47, i närheten av Alews.

    SvaraRadera
  2. Minns Alwe o Sonja. Mina föräldrar Majken o Knut Christoffersson hade Fläderblomsgången 282 i många år.
    Marianne

    SvaraRadera