onsdag 25 mars 2015

Asfalt eller grönt under båtarna?



Vårens första båt guppar ensam utanför bryggan.
Resten ligger ännu vilande på uppläggningsplatsen.
Starten brukar vara lite långsam.
Men snart kommer värmen och båtarna i sundet blir fler och sommarbilden komplett.

Vad händer med uppläggningsplatsen när båtarna flyttat ut i vattnet? Förra sommaren togs stockarna bort. På dem hade båtarna vintervila. Några nya stockar kom på plats, men på större delen fick båtägarna själva fixa uppläggningen.
Styrelsen vill att platsen ska vara helt ren till midsommar så att vaktmästaren kommer åt att klippa gräset. Det brukar alltid vara problem med att några båtar ligger kvar och hindrar jobbet.

En permanent lösning föreslås med en helt underhållsfri yta, troligen asfaltering.
Det innebär ett fult sår i grönytan.
Alternativet är att lägga ut singel med en markduk under. Det är inte alltid helt underhållsfritt. Ogräs brukar med tiden ändå sticka upp genom markduken.

Asfalt under båtarna?
Flera båtägare tycker det fungerar bra med stockar och vill ha tillbaka samma lösning. Då krävs också disciplin med att ta bort båtarna så vaktmästaren kommer fram med gräsklipparen mellan stockarna.
 Här kan uppstå en liten kulturkrock mellan gammal tradition och ny tid.

2 kommentarer:

  1. Vad är det för enormt underhåll man har idag på denna markbit som föranleder en sådan utgift för samfälligheten. Enligt uppgift från båtklubben fungerar allt bra och har gjort så i ett stort antal år. Att någon båt kanhända ligger kvar för länge och försvårar gräsklippningen på den här gräsplätten är väl inte något som motiverar slöseri med föreningens pengar. Då finns det viktigare saker att satsa på. Båtklubben har jagat dessa soffliggare och lyckats bra med det. Nya tider eller inte, vi har inte återbetalt lånen för att vi ska slösa bort pengarna. Området ligger intill en oklippt äng så att hårdgöra ytan är en anskrämlig tanke, det blir otroligt fult. Ska man ovanpå detta också gräva ner plintar och sätta upp stockar på dessa så är man helt ute och seglar. Då kan vi lika bra använda parkeringsplatsen som båtuppläggning.
    Att det som det påstods på årsmötet skulle finnas något avtal mellan samfälligheten och båtklubben om att klubben skulle olja bryggan för att få tillgång till marken där båtarna ligger stämmer inte. Det är faktiskt båtägarna själv som äger marken tillsammans med alla andra boende på Strandhem. Bryggmålningen och strandrensningen som vi hade förr var helt frivilliga initiativ från båtklubben.

    SvaraRadera
  2. Håller fullständigt med föregående skribent. Detta är att göra en höna av en fjäder. Att hårdgöra fler ytor på Strandhem är inte bra så kvittar det om det är asfalt eller makadam, låt gräset vara kvar. Allt behöver inte vara så välordnat och reglerat, då försvinner en del av den trivsamma miljö vi har här på Strandhem. Jag har intryck av att båtklubben har förvaltat det bra och haft framgång med att få bort alla båtar de senaste åren. De vrak som legat kvar var även de borta förra året. Vill samtidigt passa på att tacka båtklubben för det arbete man lägger ner på sina flottar så även vi som inte har båt kan njuta av vågornas kluckande.

    SvaraRadera