söndag 8 mars 2015

Skön vandring runt kalkbrottet



 
Vår i luften, strålande sol och friska vindar.
Många var ute och rörde på sig på Strandhem på söndagen, i gångarna och ute på bryggan.
Bara en liten bit ifrån öppnades en ny vandringsled:
Kalkbrottet runt i Limhamn, fyra kilometer på gåvänligt underlag.
Massor med folk provade på.
En fin vandring som börjar på asfalterat underlag vid de nya bostäderna kring Victoria park och den tjusiga sidan mot kalkbrottet.
En bit framåt börjar ett nytt bostadsområde byggas - Elinegård - med strålande utsikt åt sydväst över hela kalkbrottet, för den som får en lägenhet med A-läge.
För vandraren gäller vyn över brottet. Här har det sprängts mycket, ett ton dynamit vid varje smäll. Det har gett ett stort ”sår”: skarpa pallkanter, ibland gnistrande vita, 65 meter djupt, 1300 meter långt och 65 meter brett. Slingrande vägar syns som leder ner till botten.
Nej, det går inte att gå ner. Brottet är helt instängslat. Fram i augusti/september brukar det en helg ordnas vandringar ner.
Här nere växer en hel del grönt och djurlivet är rikt, många fler än den utrotningshotade grönfläckiga paddan trivs här.
Och har man tur under vandringen kanske en berguv eller pilgrimsfalk kommer susande över huvudet, på väg ner till sitt bo.

 
andra sidan brottet är det öppna, lite blåsiga åkerfält. Kanske känns det lite bättre längre fram i vår om det är gula rapsfält som lyser upp.
Brottet dyker upp i nya vinklar. Stockar finns på två ställer för att vila på eller kliva upp och kolla utsikten bättre. En informationstavla finns på ett ställe.
Premiärdagen bjöds det på korv och dricka vid "målgång".
Sådan service blir det inte vid vandringar framöver.
Det kan vara lämpligt att ta med sig egen dricka. Vandringen tar nästan en timme i normal takt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar