söndag 17 juli 2011

Limhamn-Hyllie: 7-2

Limhamn är ”vår” stadsdel - där handlar vi, äter och träffar folk. Men omläggningen av busslinje 4 är en första signal om stora ändringar. Vi ska styras mot Hyllie och det uppväxande Emporia. Riktigt vad som väntar vet vi inte än. Men Limhamn kan vi. Här är matchen Limhamn-Hyllie i nio ronder:TA SIG DIT: Besvärligt med buss till Limhamn. Byten och väntan. Med bil är det raka spåret. Till Hyllie går buss 6 snabbt och direkt. Dessutom kan det bjudas på lite rallyåkning när chaufförerna gasar på i de kurviga vägarna. Samma slingriga vägar med bil.
*1-0 till Hyllie
.

PARKERING:
Gratis, men besvärligt på Järnvägsgatan och Linnégatan. Ofta kaos vid Malmborgs. Willys p-hus är lite bortglömt. Mycket ledigt vid Lidl. Hyllie har rymligt p-hus och stora ytor utomhus. Men det kostar - och det blåser.
*2-0 till Hyllie
.
BLÅSTEN: Det kan vara kyliga vindar i Limhamn. Få skyddande inomhusställen. Hyllie är rena blåshålet! Stationstorget (bilden) borde heta Blåstorget. Inte ens fina sommardagar är det behagligt.
*Poäng Limhamn, 2-1.

ÄTA:
Limhamn är krog- och caféstadsdelen: svenskt, kinesiskt, italienskt, indiskt, franskt, grekiskt, thailändskt, japanskt. Korvkiosk och pasta take-away. Hyllie har Percys restaurang. Rymligt och gott om folk vid luncher. Subway, Intercapedo och China box är mindre ställen.
*Poäng Limhamn, 2-2.
HANDLA: Malmborgs är träffpunkten, Willys lite billigare. Lidl ett fyndställe. Systemet och flera apotek. Många andra småaffärer. Hyllie har Pressbyrån! Stort utbud av tidningar. Kaffe och kaka för 20 kr.
*3-2 till Limhamn.

SERVICE:
Vänligt i Limhamn. Personligt. Lugnt och bra hjälp. Hyllie - Pressbyrån var hygglig att låna ut papper och penna. Percys har vänlig och snabb incheckning.
*4-2 till Limhamn.


UPPLEVELSER:
Limhamn har svängdörren vid Malmborgs, alltid trafikkaos, kanske överraskar en sprängladdning. Hyllie: byggkranar, damm och blåst. Folk som skyndar någonstans.
*Oavgjort.

BUSSVÄNTAN:
Inga kurer som skydd i Limhamn. Trångt på trottoaren. Hyllie har kurer, men det blåser inne i dem också. Ogästvänliga bänkar av rör, skapade för fakirer.
*Poäng Limhamn, 5-2.

TORGEN: Limhamn har ”A-lagstorget” mitt emot Systemet. Mindre trevligt. Limhamns torg (bilden) ligger för långt bort och är ödsligt. Hyllie har Stationstorget. Ett öppet ogästvänligt blåshål. Egentligen oavgjort, men poäng till Limhamn.
*6-2.

PAUSSTÄLLEN:
Limhamn har bänkarna vid ”A-lagstorget”, en bänk i Malmborgs. Hyllie några bänkar på blåstorget.
*Vinst Limhamn, 7-2.


Men vänta nu…
det här i dag. Vad väntar i morgon - eller vid nästa höst? Då ska Emporia vara klart. Beskrivningarna av vad som kommer kan inte vara bättre än ”du nya sköna värld”:

”…entréer som välkomnande magiska portar… bärnstensentrén -guldskimrande, ljuset, lugnet… havsentrén - saltstänkt, hör vågornas brus… skimrande i blått, grönt, guld… lustfyllt och roligt… upplevelser med shopping, nöjen, mat, kultur, allt-i-ett vackert förpackat… klimatsmart… takpark med böljande kullar, doftande blommor, lummigt och fantastisk utsikt över Öresund… spektakulärt.
Över 200 butiker och restauranger.
Varje våningsplan har sin egen stil, mentala rum där du känner dig hemma.
På vånings
plan 1 ska dagligvaror och service finnas. På plan 2 blir det stora kända märken, oaser, matplatser och spännande interiörer. På plan 3 finns oväntade butiker, en värld av upplevelser, nya upptäckter och oväntade överraskningar… spektakulär syn från fjärde våningen, 35 meter över havet”.

Limhamn
kan då stå där som en gammal bortglömd, insomnad stadsdel med tomma affärslokaler. Linnégatan och Järnvägsgatan är inte vackra i dag - kanske upptäcker vi det ännu mera om ett år.

1 kommentar:

  1. Mycket bra skrivet! Vi kan bara hålla med och vi undrar också vad som skall hända med Limhamn i ett lite längre perspektiv. En sak är i alla fall säker, om man inte ser till att vi får tillbaka vår direktbuss så kommer alla bussåkarna att åka till Hyllie och handla när det blir klart. Det är inget vi önskar, men vi får ju se vad utvecklingen bjuder på. Får se om våra politiker vill tänka om? Idag åker man bara till Limhamn när man verkligen måste det, i annat fall tar man direktbussen in till City.
    Lena o Hartmut Dreckmann

    SvaraRadera