söndag 22 juli 2012

"Strandhem blir juvelen i centrum"

Strandhem genomgår stora och snabba förändringar nu.
Vi som bor här ser det och har väl alla tankar o
m det nya.
Stugor som funnits i flera decennier är helt glömda ett
par år efter de är rivna.

Hur känns det när man kommer tillbaka en gång per år och ser förändringarna som skett?
Per-Lennart, som vi berättat om förut, vet hur det är.
- Det är fantastiskt fint och Strandhem har anpassat sig. Från början var det ett sommarstugeområde och ingen tänkte väl att någon skulle vilja eller kunna bo här året runt. Stan har kommit närmare och unga människor behöver permanentboende. Det är verkligen ett levande område i dag.
(Bild ovan: Fotbollspojkar svalkar sig med dricka efter match, kring 1960.)
- Möjligheterna att bygga större hus och bo permanent har stärkt området. Det visar sig i de priser folk är beredda att betala för husen, berättar Per-Lennart.
- Det känns strålande att se de nya fina husen växa upp och som ersätter de gamla sommar-
stugorna. Så mycket personlighet och karaktär de bidrar till. Inget är det andra likt, alla är olika och är som ägaren vill h
a det.
(Bild ovan: Mycket rabatter krävde trädgårdsarbete på 50-talet. P-L med sin rullebör.)

- Strandhems läge är också fint. När de nya husen växer upp öster om så får de nöja sig med andra parkett. Strandhem blir juvelen i centrum och närmast havet på bästa läget, tycker Per-Lennart.


Bryggan är vår stolthet och en profil. Många oroar sig för de grannarna och utomstående besökare som kommer att utnyttja den.
Per-Lennart har sina tankar om det:
- Jag tror inte att man praktiskt kan stänga dem ute från att komma och bada. Kanske går det att skapa ett ”bryggmedlemskap”. De närboende får köpa ett årskort och få tillgång till bryggan, flottar, fotbollsplan och på så vis bidra till underhåll och kostnader och öka gemenskapen.
(Bild ovan: Från början hade bryggan inga räcken eller bänkar. Här har en bänk satts upp kring 1962.)

- De smala gångarna är kanske opraktiska, men de är en tillgång och framhäver särdraget. Det blir en del av personligheten. Jag tror att de bidrar till att man vill bo och leva på Strandhem, tycker Per-Lennart.
- För barnfamiljer har området en stor fördel där barnen kan röra sig fritt och säkert. Det finns lekplats och fotbollsplan och ett långgrunt badvatten.
FOTNOT: Bilderna är Per-Lennarts privata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar