lördag 23 maj 2015

75 ¨år med sommarliv mitt i stan

75 år med sommarliv mitt i stan.
Fest och firande på Ärtholmen under lördag och söndag.
Syrenhäcken som inramar området vid Ärtholmsvägen blommar och doftar gott.
Här inne i grönskan mellan två större vägar, finns 495 tomter på 300 kvm, alla med små stugor. En del med riktig gammal charm, men många i modernare snitt. Häckar, buskar och ibland små staket inramar tomterna. Snittpriset på en stuga är 351 000 kr (2012).

Ärtholmen gäller ännu sommarliv. Vatten i april-oktober, el och avlopp finns. Tvättstuga, bastu och duschar också. Särskilt föreningshus som går att hyra. Boulebana, fotbollsplan, lekplats, dansbana. I sommar får de också en egen tidning - Lyckligt Lottad - som delas ut gratis i alla koloniområden i Malmö/Lund.

Mycket är som gamla Strandhem innan moderniseringen och året runt boende tog över.
Redan vid infarten noteras dock en olikhet: en blå påbudskylt anger max 20 km i den asfalterade huvudinfarten fram till parkering och föreningshus. Inga gupp finns.

I de smala grusgångarna tillåts inga bilar. En annan olikhet mot Strandhem är att gången ska hållas fri från ogräs ut till hälften. Stugan mitt emot sköter sin bit. På så vis hålls hela gången ren och fin. Det åtlyds också, ser jag vid en kort rundvandring. Inspektioner sker om att allt är i ordning.

Festen i helgen är mest mellan 11-14. Häst och vagn kör runt, guidade rundturer sker. På kvällen är det dans. Ett stort tält med bord finns bredvid dansbanan.
Strax efter kl 14 var det lite avslaget i den lätt kyliga vinden. Korv och kaffe såldes, tombola och chokladhjul fanns. Insats/lott kostade 3 kr (!) styck. Prislistan hade många nummer - "med reservation för feltryck". Nit på alla mina lotter - och det gick inte att peka på att det måste vara feltryck någonstans.
Hela festcentrum påminde lite om en gammal svensk Folkets park.
Även på söndagen sker festligheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar