måndag 25 maj 2015

Mindre gungande - på både land och vatten

Från ett gungande liv på en segelbåt till fastare mark på Strandhem
Och från en gungande tråd till fastare fiber.
Det är lite av Ralph Andersson i ett nötskal.


Efter att ha bott på en segelbåt i tio år sökte han och familjen en fastare tillvaro, men nära havet. Strandhem blev då perfekt.
Här såg han framför sig hur barnen, nu 2 och 4 år, kunde springa omkring och leka i de smala mysiga gångarna när de blev lite större.
Vid besöket på Strandhem sensommaren 2012 stämde förväntningarna.
- Människorna vi träffade var väldigt trevliga och hjälpsamma. Vi fick helt enkelt en trevlig känsla av Strandhem.
- Jag tycker dock det är synd är att kiosken försvann. Jag hade gärna gått ner dit lite då och då och köpt glass till mig och barnen.

Saknad affär.
Lika trevligt var det inte i kontakten med internet. Ralph jobbar mycket hemifrån som journalist och fotograf och behöver snabbt internet.
- Dessutom kollar jag mycket fotboll via streamingtjänster och det finns inget mer frustrerande än när internet hackar precis när det börjar bli spännande.


Lite löst prat har det varit på Strandhem om att gräva ner fiberkabel, men summorna som nämnts har varit avskräckande. De som bara är lite mindre ute på internet tycker förstås att det räcker med enkelt mobilt bredband.
Vid ett besök hemma hos vänner i Klagshamn fick Ralph veta att de ska få fiber och hur deras avtal var.


- Då tänkte jag direkt att det nog kunde vara något för oss på Strandhem. Jag skrev om detta i Facebook-gruppen ”Vi som bor på Strandhem” och fick genast positiv respons. 
- Jag skrev också till Mathias Thinsz som jobbat med nätet i Klagshamn och frågade om han kunde ge lite info om hur de hade jobbat.


Nu drog det igång på Strandhem. Några började snacka ihop sig om projektet, främst Ralph och Magnus Nillan Nilsson och de träffade Mathias från Klagshamn och en kollega till honom.
Intresset i gruppen på Facebook växte och en ny grupp,  Fiber till Strandhem, startades. Samma kväll hade 60 personer gått med. Nu är det 73 medlemmar.


Vid nästa styrelsemöte i juni ska Ralph och Magnus informera styrelsen och försöka gå vidare. Oavsett vad

styrelsen säger, så kräver lösningen att minst 50 procent av husen ansluter sig. 
Mer info till de boende behövs och det ska gruppen jobba med. Lappar finns i posthuset  och kontaktpersoner går runt och delar ut i brevlådor.


- Något jag gillar med lösningen är att ingen kommer att tvingas gå med. Den som inte vill ha fiber behöver inte betala en krona. Det är alltså ingen kollektiv investering även om vi gör detta tillsammans, säger Ralph.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar