torsdag 28 maj 2015

Boende fick böter på besöksparkering

400 kronor i parkeringsböter för att bilen stod på
Ingen rolig lapp.

besöksparkering.
Roligare överraskning kan man få mitt uppe i en renovering av huset.


Den gula lappen med p-bot satt på vindrutan på Katarinas bil som stod på p-platsen vid Blåsippevägen.
Q-Park hade i söndags varit där och noterat att överträdelsen skedde under 6 minuter.
Enligt Katarina hade ytterligare tre bilar fått gula lappar, oklart varför.
Orsaken till böterna är att Katarina är skriven i sitt hus på Strandhem och bilen registrerad där. Då får man inte parkera på besöksplatserna!
Kanske en överraskning för många.


Q-Parks regler gäller och där står det:


"Parkerad på p-plats för besökande.
Parkeringen är avsedd för besökande vilket framgår av skyltningen. Med besökande avses ej boende i området. Enligt våra uppgifter är fordonet registrerad på adress i detta område. Överträdelsen har dokumenterats med fotografier".

 
Satt till sin yttersta spets betyder det att ingen som har sin bil registrerad på adress i Strandhem får stå på besöksparkeringen!


Katarina ringde Q-Park och ställde frågor, men fick inga svar eftersom hon inte hör till Strandhems styrelse.
Strandhems styrelse har möte på tisdag och då ska parkeringsfrågorna tas upp.
Min fråga i ärendet skickade Q-Park vidare till sin Överklagningsenhet i Uppsala. Handläggningstiden är 3-4 veckor. Under utredningstiden behöver Katarina inte betala sina böter.


Q-Park kan enkelt kolla var bilen är registrerad, men gör det nog inte på varenda bilen.
Troligen har någon stört sig på Katarinas parkering och anonymt ringt Q-Park som åkt ut och bötesbelagt bilen.
- Jag känner att jag gjort fel eftersom jag inte kommer åt parkeringsplatsen på min tomt och ska betala mina böter, säger Katarina.


Katarina och hennes sambo köpte huset för tre år sedan. En gammal carport finns på tomten, men infarten är för trång för deras bil.
Paret satte igång att totalrenovera huset invändigt och skaffade bland annat nya vitvaror, allt för att kunna flytta in. Sedan började en yttre renovering. Nästa steg är att bygga en veranda.
Den gamla carporten hamnade sist i prioritetslistan.
- Det var ingen brist på platser för besökande, så vi hade vår bil stående där.
- Men nu är läget akut för att ordna med carporten, så verandan får nog skjutas till nästa sommar, säger Katarina.

Så ska det se ut - godkänd parkering.

Enligt Strandhems regler ska boende söka tillstånd hos styrelsen om de vill stå en längre tid  på p-platsen. Men det uppfattas som att det gäller mer än 24 timmar som den begränsade tiden är.
Det finns andra som bor året runt som har någon bil på besöksparkeringen. Även sommarboende, med eller utan egen p-plats, står på besöksparkeringen. Sommarboende har sin bil registrerad på annan adress och räknas väl då som besökare.

Gott om plats en vanlig dag.

För flera år sedan föreslogs att de som står på besöksplatserna ska betala en avgift. Det gick dock inte igenom. Senare kom Q-Park in för att hålla kontroll. Troligen skedde det mest för att få bort parkeringar i Kungsljusvägen. Med övervakningen följde alla parkeringsplatserna.
Inom Strandhem finns cirka 106 besöksplatser, lite beroende på hur bilarna ställs. Nästan alla boende har också minst en p-ruta på sin tomt. På Strandhemvägen är parkering på ena sidan.
Det bör inte vara svårt att hitta en p-plats inom området.


- Men problemet med tillfällig parkering kvarstår, säger Katarina. Det är bara tråkigt för de andra som har fått böter och som faktiskt har parkering på sina tomter.

2 kommentarer:

  1. Man kan undra var gränsen går, hur långt borta måste man bo för att få parkera som besökande? Det råder väl knappast någon brist på parkeringsplatser på Strandhem som kan motivera sådana regler. Det är naturligtvis inte ok att ständigt parkera på besöksparkeringen men ibland behöver man stå där, t.ex. när man får gäster eller hantverkare som behöver sin bil i närheten. Att kontakta styrelsen för varje gång verkar lite onödigt. Alla som har bil ska ordna så de kan parkera på sin egen tomt.

    SvaraRadera
  2. Är det någon som kan förklara skyltningen på parkeringsplatsen vid Lupinlunden. Lägg gärna in en bild på den. Då får vi alltså inte parkera på runningen när man hämtar posten

    SvaraRadera