lördag 1 augusti 2015

Klippt och fint - till sist!

Klippt och fint.
Båtarna vara borta, stockarna flyttade in till kanten.
Gräsklipparen körde lätt över.
Svårare var det inte.
Så här vill båtklubben och många andra också ha det - och det ska kunna fungera i framtiden, som det gjort i alla år.
Det ska inte kostas på 100 000 kronor för att lägga singel här och slippa klippningen!


I år tog det bara lite tid. Båtarna skulle varit borta från platsen senast 1 juli. Så var det inte. Flera ägare fick inte sin båt i vattnet. Platsen var därför lite rörig några veckor.
En svart båt ligger fortfarande kvar. Enligt båtklubben är det ingen medlem som äger den.
Om klubben kan styra upp båtägarna lite mer så skulle även styrelsen kunna bli nöjd.
Ett förslag kan vara - om det inte redan finns - att ordna en sjösättningshelg då alla hjälps åt att få båtarna i vattnet. Motsvarande kan ske vid upptagning på hösten. Det ökar gemenskapen och samarbetet. Givetvis kan ägarna själva välja tid att få båten i vattnet - bara den är borta senast 1 juli.
Om styrelsen driver igen förslaget att satsa 100 000 på att lägga singel på platsen så har de nog själva öppet begärt sin egen avgång.

1 kommentar:

  1. Om jag tolkar Anläggningsbeslutet för Strandhems gemensamhetsanläggning rätt, har styrelsen för Samfällighetsföreningen inte befogenhet att anlägga en båtuppläggningsplats.
    När lottavstyckning och friköpning gjordes på 90-talet, blev varje tomtägare också delägare i området på Strandhem utanför den egna tomtgränsen. Det bildades en Samfällighetsförening med uppgift att förvalta gemensamhetsanläggningen till ägarna. I denna förening blev således medlemskap tvingande för varje ägare med ett tillhörande kostnadsansvar. För att undvika skiljaktigheter i uppfattningen hur förvaltningen skall skötas, upprättades av Lantmäteriet ett Anläggningsbeslut, vilket registrerats av Fastighetsbildningsmyndigheten (1995-11-10), där det noga specificeras vad som ingår i ansvarsområdet och tjänar som mall för Samfällighetsföreningen.
    Anläggningsbeslutet innefattar ingen båtuppläggningsplats och har heller inget utrymme för kostnader till ideella föreningar.
    Enligt min mening är inte heller årsstämman bemyndigad att godkänna budgetförslag som ligger utanför Anläggningsbeslutet. I sådana fall ska först ett förslag till stämman läggas att hos Lantmäteriet ansöka om en ny lantmäteriförrättning.
    En rimlig begäran är att styrelsen avvaktar med beslut och publicerar Anläggningsbeslutet på sin hemsida. Detta ger möjlighet till diskussion bland ägarna, samtidigt som Styrelsen kan visa hur man utifrån Anläggningsbeslutet resononerat för att motivera sitt förslag.
    Det bör påpekas att åtgärder och kostnader som avviker från Anläggningsbeslutet kan och bör bli föremål för ifrågasättande om ansvarsfrihet ska beviljas.
    Göran Ek
    Isblommevägen 24.

    SvaraRadera