söndag 4 januari 2015

Del 2: Sonja och Alwe Jönssons Strandhem

*Detta är andra avsnittet. Det första var infört i november.

Så fixade många
insynsskyddad uteplats

Alwe: Tomten i F-gången ägdes av konsertmästare Hölén som spelade i Malmö symfoniorkester. Han använde huset som fiskestuga och hade sina redskap där.
Inte samma som på tomten
Sonja: Grannen hade tillstånd att ha sitt utedass på tomten. Nu fick han ta bort det - det blev han mycket sur för - och Hölén tog bort sina fiskegrejer och nu hade vi huset för oss själva.


Alwe: Hölén begärde 700 kr för allt, men jag prutade ner till 550 kr. Det skulle betalas av på tio år.
Från tomten kunde vi se havet och båtarna som gick där ute, trafiken på Klagshamnsvägen kunde vi också se. Växtligheten hade inte kommit igång riktigt.
Sonja: Jag kan ännu minnas den lycka jag kände över detta vårt första alldeles egna hus som ju egentligen bara var en liten bod.
Vi satte ute en säng där, ett litet bord och någon stol. Jag sydde rödrutiga gardiner och ett likadant överkast. Det blev riktigt hemtrevligt där.


Bastmattor - ej samma som i texten.
Alwe köpte några bastmattor, sådana som trädgårdsmästarna brukar använda. Mattorna spikade upp på läktar och sattes i vinkel till den lilla boden - och vips hade vi en insynsskyddad uteplats.
Idén med bastmattor togs upp och det dröjde inte länge förrän var och vartannat hus hade sådana insynsskydd på Strandhem.
På en marknad köpte vi in trädgårdsmöbler, soffa, stolar, bord och dom hängde med i många år. Av mamma fick vi utrangerad porslin, någon panna och ett gammal fotogenkök. Trädgårdsredskap köptes in.
Oj, vad roligt vi hade den där första sommaren!


NÄSTA: Så ordnades kommunalt vatten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar