lördag 10 januari 2015

Del 3: Sonja och Alwe Jönssons Strandhem

För fyra månadslöner
fick vi en liten stuga
Alwe: Sommaren 1949 började jag att gräva upp tomten för att kunna så gräs. Men det behövdes mera matjord. Det kunde hämtas gratis på Hököpinge sockerbruk.
Med stadsbudsbil hämtade vi fem rejäla lass. Efter mycket slit fick vi ut allt till Strandhem.
Under hösten var tomten klar och vi kunde så gräsfrö.
Sommaren 1950 hade vi en fin gräsmatta och en blomsterrabatt längs gången.
Nu var det dags för en ny stuga. Man fick bygga högst 30 kvm. Ritningen godkändes av Strandhems styrelse och byggnadsnämnden i Bunkeflo. Handläggning tog ett år!

Sonja: Det lilla huset bestod av en liten kokvrå, ett vardagsrum, ett sovrum med våningssängar, en liten tambur och två garderober. Materialet till huset gick på 1 800 kr, vilket motsvarade fyra månadslöner på den tiden. Två snickare som hjälp kostade 500 kr.
Något avlopp hade vi inte. Diskvatten och dylikt kastades helt enkelt ut på tomten.

Alwe: På sommaren 1952 grävdes gångarna upp och på cirka 60 cm djup drogs det vattenledningar i eternit och vi fick stadens vatten på sommaren. Det var avstängt på vintern.
Många hade önskat kommunalt vatten. Det fanns en del s-märkta ledamöter i kommunalfullmäktige som hade stugor på Strandhem.
De begärde och fick brandsyn av området. Resultatet blev att det krävdes fyra djupa brandbrunnar. Brunnarnas storlek och djup kunde bli farliga för djur och människor. Brandchefen Sönnerberg rekommenderade därför kommunalt vatten och brandposter på ett antal platser. Vatten fick vi, men några brandposter kom aldrig upp. 
Det mesta går att ordna, bara man har de rätta kanalerna.

Inläggningen i huset gjordes med polyetylenrör. Det blev en kran i köket, en i dasset och en utomhus. Ett avlopp ordnades med ett rör från vasken till en rensbrunn och därifrån till en grävd grop som fylldes med stora stenar och som sen täcktes med plåt och ett lager matjord. Detta kallades stenkista och fungerade mycket bra fram till 1989 när vi fick kommunalt avlopp.
Det gick undan när snickarna arbetade med stugan. På två lördagar och söndagar hade de hus, ytterväggar, dörrar, fönster och tjärpapp på. Innerväggar och trossbotten kom från stora trälådor som ett glasmästeri sålde sedan de fått glas i dem. Lådorna plockades isär och spikades upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar