lördag 17 januari 2015

Del 4: Sonja och Alwe Jönssons Strandhem



 
Härligt när ljuset
flödade både inne och ute

Alwe: Vår granne vid E-gången kom en dag 1960 och frågade om vi var intresserade av el i området. Det var mycket bråttom, han ville ha svar nästa dag.
Hans bror hade varit med om att installera en ny transformator vid Klagshamnsvägen. Den var inte fullt utnyttjad.


Av brodern fick han tipset att en hus utmed Strandhemvägen och ner till F-gången och en bit in i
området kunde få el. Vi antog förslaget, men tyckte att om en del av området kunde få el, så borde hela området få det.
Vi tog kontakt med styrelsen som var mycket intresserad. Så rullade frågan igång om elström på Strandhem. 
På sensommaren 1961 var det klart. Det var härligt när ljuset flödade både inne och ute. Nu var fotogenlampornas tid förbi.
För att förbilliga installationen lades elkabeln mellan tomterna och varje tomt skulle gräva sin egen grop.

När projektet var klart blev uthuset nästa uppdrag. När plintarna var satta reste grannen och jag på en lördag och söndag ett uthus på nästan 12 kvm. Det blev snickarrum, gästrum med våningssäng och ett utedass.
Dasstunnan fick vi tömma själva. En grop grävdes och där tömdes tunnorna med en del vatten. Allt täcktes med ett lager jord.
Bunkeflo kommun blev sen ålagd att ordna med kommunal tömning i hela byn. På kort tid ordnades veckotömning. Det var skönt att bli av med "skitjobbet".

Ett nyårslöfte var att isolera vinden i huvudstugan med Rockwool. Redan på nyårsdagen var jag igång med det. Isoleringen lades ut, täcktes med bräder så det blev ett golv. Nästa projekt var att isolera ytterväggarna. Det gjordes inifrån. Innerväggar plockades ner, isolering stoppades in och väggarna kläddes med spånplattor. De utanpåliggande elledningarna av kulotyp hade börjat rosta. Nya ledningar lades inne i väggen.

Köket renoverades sen med helt ny inredning. En våningssäng togs bort och där placerades en nya köksbänken. Ett fönster togs också upp och vi fick in mera ljus.
Vi tyckte vardagsrummet var för litet. Om vi byggde till i vinkel kunde vi få ett större vardagsrum. Med snickarhjälp gjordes bygget.
Det ena ger det andra. Tankar kom på en utbyggnad på baksidan. Här skulle utrymmet vara 4,5 meter från närmaste hus till tomtgränsen. Vi hade sex meter från vårt hus och kunde alltså bygga till 1.5 meter. Det skulle bli sovrum, tambur och toalettrum.



När inredningen var klar skulle dasset tas in i huset. Nu skaffade vi en toalettstol med ett plastspann i vilken vi lade en plastsäck för uppsamling av latrinet. I spannen hällde vi en kemisk vätska som skulle ta bort lukt.
På tömningsdagen flyttade jag över plastsäcken till renhållningsverkets tunna.

Det fungerade tills vi en dag fick besök av en dam från hälsovårdsnämnden. "Så här får ni inte ha det" sa hon. "Ni får inte själv flytta säcken ut till tunnan. Det ska renhållningsgubbarna göra. Dessutom är säcken ett större problem vid vidare hantering av latrinet."
Vi skaffade nu en mulltoa, som enligt reklamen skulle vara jättebra, luktfri och omvandla till gödsel. Vad reklamen inte sa att det krävdes mycket arbete och omständigt att tömma. Vi hade den kvar tills vi fick nytt avlopp och vattentoa.

NÄSTA: Nytt avlopp och strider på årsmöten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar